Pasieka "ULIK"
PIERZGA PSZCZELA
charakterystyka, właściwości i zastosowanie

Pyłek zebrany z kwiatów pszczoły składają do komórek plastra i zwilżają go wydzieliną gruczołów ślinowych i miodem oraz ubijają w komórce, by zabezpieczyć go przed dostępem powietrza. W temperaturze ula i warunkach beztlenowych zachodzi fermentacja mlekowa zgromadzonego pyłku. Powstały kwas mlekowy (3-3,5%) pełni rolę konserwantu, zabezpieczając powstałą pierzgę przed zepsuciem.
W pierzdze jest znaczna ilość peptydów oraz wolnych aminokwasów i dlatego białko pierzgi jest aktywne biologicznie i znacznie łatwiej przyswajalne.
Działa wzmacniająco i regenerująco w okresie rekonwalescencji, po przebytych zabiegach operacyjnych, w stanach pozawałowych, w spadku odporności, w stanach chronicznego zmęczenia, w niedoborach witamin i składników mineralnych. Zapobiegawczo i leczniczo stosuje się ją w anemii. Pierzga wzmacnia układ nerwowy w stanach depresyjnych, w stanach przemęczenia psychicznego, przy intensywnym wysiłku umysłowym. Reguluje funkcjonowanie układu trawiennego w chorobie wrzodowej, przy obstrukcjach i biegunkach. Działa ochronnie i odtruwająco w chorobach wątroby - wirusowe zapalenie wątroby.
JAK KUPIĆ MIÓD ?
SPRZEDAŻ WYSYŁKOWA
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA
Serdecznie zapraszamy na zakupy !
