Gospodarstwo Pasieczne ULIK na Roztoczu producent naturalnych miodów pszczelich
PASIEKA ULIK
FOTO GALERIA
ULIK - KONTAKT
OFERTA TURYSTYCZNA
SKANSEN - MUZEUM
ZAPRASZAMY NA ROZTOCZE
PRODUKTY PSZCZELE
MIODY TRADYCYJNE
ŚWIECE WOSKOWE
MIODY OFERTA CENNIK
SPRZEDAŻ WYSYŁKOWA
ADRESY SKLEPÓW ULIK
POLECANE STRONY

pasieka ULIK na facebook

Ulik zagroda edukacyjna

Noclegi Zwierzyniec Roztocze - samodzielny domek holenderski

Pyłek kwiatowy, naturalna multiwitamina
Pyłek kwiatowy jest produktem roślinnym, zebranym przez pszczoły. Zawiera ponad 200 związków chemicznych:
- witaminy (A, B, B1, B12, C, E, P, PP)
- aminokwasy (kwas pantotenowy i foliowy)
- białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne
- biopierwiastki (wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen)
- substancje odżywcze oraz aktywne biologicznie enzymy i koenzymy.
Wartość odżywcza pyłku kwiatowego na 100g wynosi 340 kcal.

Działa antybakteryjnie, antyanemicznie, regenerująco, obniża poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu, ogranicza proces miażdżycy, podnosi kondycję, wzmacnia odporność organizmu, polepsza zdolność myślenia i koncentracji, reguluje zaburzenia hormonalne, poprawia pracę jelit, w anemii pobudza łaknienie, chroni przed skutkami niedotlenienia, oczyszcza i chroni wątrobę przed działaniem toksyn, zalecany w stanach przerostu gruczołu krokowego (prostaty).

Zastosowanie pyłku kwiatowego

Choroby górnych dróg oddechowych
- przyjmowanie profilaktyczne pyłku zapobiega występowaniu chorób przeziębieniowych oraz grypy, dotyczy to szczególnie ludzi starszych. W przypadku zachorowania skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji.

Miażdżyca - pyłek ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Stosowany jest w chorobie niedokrwiennej serca, przy nadciśnieniu, w okresie rekonwalescencji po zawale mięśnia sercowego oraz w zaburzeniach krążenia mózgowego i obwodowego.

Choroby przewodu pokarmowego - uporczywe zaparcia, przewlekłe biegunki, zapalenie jelita grubego i choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Pyłek działa korzystnie i wybiórczo na florę bakteryjną przewodu pokarmowego poprzez zachowanie prawidłowego rozwoju bakterii saprofitycznych przy równoczesnym eliminowaniu bakterii chorobotwórczych. Pyłek wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, normalizuje perystaltykę jelit.

Choroby wątroby - pyłek normalizuje zaburzoną w schorzeniach wątroby przemianę białek i odnawia jej uszkodzoną mikrostrukturę. Działa osłaniająco na komórki wątroby, zarówno w procesach zapalnych, toksycznych, pourazowych, jak i w przypadkach uszkodzeń polekowych. Wskazany jest w zapaleniach wątroby zarówno na tle bakteryjnym, jak i wirusowym.

Niedokrwistość - przyjmowanie pyłku powoduje wzrost czerwonych ciałek krwi, u dzieci 25 - 30% a u dorosłych 20%.

Choroby narządu wzroku - zapalenie siatkówki, rogówki oraz spojówek - dzięki obecności w pyłku witaminy A i ryboflawiny dochodzi do wyraźnej poprawy wzroku i do cofania się zmian chorobowych.

Choroby psychiczne, zaburzenia starcze, stany wyczerpania psychofizycznego oraz nerwice - przyjmowanie pyłku polepsza zdolności i koncentrację myślenia, obniża stany napięcia nerwowego i pobudzenia psychoruchowego, prowadzi do poprawy samopoczucia.

Stany zapalne i przerostowe gruczołu krokowego - przyjmowanie pyłku powoduje cofanie się zmian zapalnych i przerostowych w gruczole krokowym i likwiduje zaleganie moczu. Mężczyznom powyżej 40 lat należy zapobiegawczo podawać pyłek w dawce 15 gram dziennie w celu zapobieżenia zmianom w gruczole krokowym.


Pyłek kwiatowy
Kuracja pyłkowa
Kurację pyłkową w celach profilaktycznych zaleca się przeprowadzać dwa razy w roku: jesienią- w celu zabezpieczenia organizmu i uodpornienia na przeziębienia, katary i grypy oraz wiosną- w celu uzupełnienia substancji i związków potrzebnych organizmowi.
Czas trwania kuracji
- minimalna(trwająca 30 dni)
-optymalna (trwająca 60 dni)
- maksymalna(trwająca 90 dni).
Minimalne dawki pyłku kwiatowego można zażywać codziennie w ciągu całego roku.
Dawki lecznicze są uzależnione od danej choroby i stanu zdrowia pacjenta.
Wrażliwi na żołądek dobrze przyjmują pyłek rozpuszczony w mleku lub zmieszany z miodem lub konfiturami. Leczniczo dziennie stosuje się 3-5 łyżeczek dla dorosłych i 1-2 łyżeczki dla dzieci.
Dla zwiększenia przyswajalności pyłku przez organizm należy rozpuścić go w pół szklanki przegotowanej, letniej wody. Spożywać na godzinę przed posiłkiem. Dzieciom można podawać z sokiem, miodem lub jogurtem.
Po 4-6 tygodniowej kuracji pyłkowej należy zrobić 1-2 tygodniową przerwę w jego spożywaniu.

UWAGA !!! Przed rozpoczęciem kuracji pyłkowej należy skonsultować się z lekarzem.
Gospodarstwo Pasieczne "ULIK" życzy Państwu dużo zdrowia.

Powrót